BIODANZA

Hou je van dansen en ben je tegelijkertijd op zoek naar iets om meer jezelf te kunnen zijn? Je staat bijvoorbeeld op een kruispunt in je leven. Of je vindt dat het tijd is dat er iets anders in je leven mag gebeuren. Misschien zegt een vriend dat dit echt iets voor jouw is of raadt een therapeut het aan? Vele redenen om biodanza uit te gaan proberen. Wat kun je dan verwachten?

Ongedwongen dansen met biodanza

Biodanza is een leuke en ontspannen manier van dansen en in beweging komen. Letterlijk en figuurlijk. Op verschillende muziekstijlen en met verschillende oefeningen dans je op jezelf, met iemand anders of met de hele groep. Het gaat niet over danspasjes. Je mag vrij jouw beweging en dans ontdekken.

Meer uit het leven halen

Biodanza stimuleert levenslust en plezier. Het geeft zelfvertrouwen en helpt je in contact te zijn met je gevoel en daaraan uitdrukking te geven. Echte ontmoetingen en echte aandacht maken dat je steeds authentieker in je leven kunt staan. Daardoor ervaar je meer verdieping en ontdek je wat je werkelijk wil.

Biodanza is muziek, emotie en beweging

Biodanza werkt met muziek, stem en dans. Muziek maakt iets in ons wakker. We worden er blij van, krijgen zin om te dansen of dromen weg met gesloten ogen. In Biodanza komen al die aspecten aan de orde. Je hoeft niet goed te kunnen dansen. Het gaat om het vinden van  je eigen bewegingen vanuit je natuurlijke levenskracht en hart. De dansoefeningen nemen je mee op die weg. Na afloop gaan de meeste mensen dan ook met stralende ogen en vol energie naar huis.

Leven staat centraal

Biodanza is een methode die Zuid-Amerikaan Rolando Toro Araneda in de jaren zestig heeft gecreëerd en verder ontwikkeld. Het is gebaseerd op biologische en fysiologische principes en werkt volgens het biocentrische principe. Dat betekent dat het leven centraal staat.

Ontwikkelen vanuit instinct, gevoel en hart

Eigenlijk is het moeilijk om te omschrijven wat biodanza precies is omdat we het dan vooral met ons hoofd proberen te begrijpen. Biodanza is juist iets van ons lichaam, van onze instincten en van ons hart. We moeten het voelen of ervaren om te weten of het iets voor ons is.

Contact en respect

Voor de liefhebber de officiële definitie: Biodanza is een systeem van menselijke integratie en organische vernieuwing, van affectieve heropvoeding en het opnieuw leren van de oorspronkelijke functies van het leven. De methode bestaat uit het opwekken van integrerende vivencia’s (belevingen) door middel van muziek, dans, zang en ontmoetingssituaties binnen een groep.

Wat echt belangrijk is

Rolando Toro heeft onderzocht wat voor mensen in hun leven echt belangrijk is. Dat heeft hij onderscheiden vijf gebieden.

Vitaliteit

~ levenslust, het leven met energie tegemoet treden.

Seksualiteit

~ ervaren van verlangen en plezier in alle genoegens van het leven.

Creativiteit

~ je creatieve vermogens aanspreken.

Affectiviteit

~ tederheid en respect in het geven en ontvangen van liefde en genegenheid.

Transcendentie

~ uitstijgen boven je ego om een hoger niveau van integratie met de mensheid, de natuur en de kosmos te bereiken. Je deel voelen van een groter geheel.

Biodanza wereldwijd

Biodanza is wereldwijd verspreid over meer dan dertig landen en werd in 2000 in Nederland geïntroduceerd.