MET AANDACHT

Een aantal weken in het schooljaar onderweg is het een mooi moment om een balans op te maken. Hoe is het met het vakantiegevoel, de voornemens en de ruimte die je tijdens de vakantie wellicht hebt ervaren? Lukt het je (deze keer wel) om een goede balans te behouden in spanning en ontspanning?

Ik ben naast mijn werk met een nieuwe studie begonnen. Enorm inspirerend en ook aandacht opslokkend want wat een hoeveelheid huiswerk… En nog niet eens zo gemakkelijk en wat er nog allemaal verwacht wordt… Daarnaast zo leuk, dat er momenten zijn dat ik helemaal geen zin heb om me ook nog met andere zaken bezig te houden. Gezin, man, werk, vrienden, ontspanning… Hoe kan ik mijn aandacht zo verdelen dat alles de aandacht krijgt die het verdient, inclusief mijzelf?

Dit gaat niet over perfectionisme waarin ik op geen enkel terrein tekort mag schieten. Meer gaat het over overgave of openen naar een stroom van leven die heel overvloedig is, en voortdurend in beweging.

Het gaat over een yin van vloeiendheid en ontvankelijkheid waarin er momenten zijn waarin ik het gehele universum in en om mij heen kan voelen. Het gaat om de yang van momenten waarop ik me helemaal op één ding kan focussen. Het gaat over steeds weer loslaten van ideeën of overtuigingen en voelen wat er écht in mij gaande is. Of wat een situatie écht van mij vraagt. 

Dus doe ik mijn huiswerk wat ik soms heel moeilijk vind. Doe ik het stap voor stap. Week voor week. En ben ik mij op alle gebieden in mijn leven steeds opnieuw aan het oefenen. Met vallen en opstaan uiteraard. Soms vergeet ik een stukje, en wanneer zich dat dan op een moment weer bij me aandient, voel ik de ruimte die het me geeft wanneer ik er wél aandacht aan geef.

Klinkt je dit soms vaag maar misschien ook bekend in de oren? Gelukkig is er iets heel concreets. Namelijk dansen of zingen! En daarvoor zal ik je iedere keer weer opnieuw uitnodigen.