WAARHEID

‘Waarheid is altijd heel eenvoudig’, zei ik laatst tegen een vriendin. Er viel een stilte. Mijn opmerking vroeg om nuancering. Want hoe kan het nou eenvoudig zijn? Wanneer je in een moeilijke situatie verkeert lijkt alles juist zo complex!

Het is dan ook de weg naar waarheid toe, die ingewikkeld kan zijn. We zien het niet en moeten stukje voor stukje ontrafelen, onder ogen zien, erkennen, bewust worden. En dan ineens kan er een aha, moment van inzicht zijn. Alles valt op zijn plek. Het is inderdaad eenvoudig. Soms wordt vervolgens om een moedige actie gevraagd…

Waarheid is trouwens niet een vast gegeven. Waarheid is in het hier en nu, en persoonlijk. Dat is mooi te ontdekken in zingen. Wanneer ik mensen begeleid in stembevrijding is het een zoektocht naar het moment ‘nu klopt het’. Dan wordt in het lied plots de echte mens in zijn of haar essentie hoorbaar. Zijn we precies op de plek waar het in dat moment om gaat. Dat is een spannend moment. Zodra je daar bent, is de neiging om er snel van weg te gaan groot. Vreemd eigenlijk omdat het zo’n fijne plek is waarin het ware echt gehoord mag worden.

Overigens gaat het dan helemaal niet over technisch goed zingen. Het gaat erom dat op zo’n moment JIJ zingt. En jij daarin helemaal thuis mag komen.

Legio mogelijkheden om dat uit te proberen!